dimecres, 18 de febrer del 2009

Ensenyant als nens a programar


Des de Nova Zelanda el Nathan Torkington membre del OSCON (Open Source Conference) i coautor de llibres com The Perl Cookbook (El llibre de cuina de Perl “llenguatge de programació barreja de C i altres com Lisp, etc...”) fa unes reflexions de que i com s'ha d'ensenyar als nens i nenes a programar, o com diu ell en to humorístic, engendrar als futurs hackers.
En el podcast que podeu escoltar a http://itc.conversationsnetwork.org/shows/detail3971.html (aquesta vegada no l'he traduït, esta en versió original australiana) el Nathan comenta com es va involucrar en l'escola dels seus fills, proveint-la de maquinari i que el va portar “de facto” a convertir-se, sense voler, en l'Administrador de Sistemes de l'escola. Aquesta experiència juntament amb el seu alt nivell de coneixements en el món de la programació li duu a fer afirmacions com “La Programació es avui un coneixement bàsic que s'ha de tenir” potser sembla una mica exagerat però mirem al nostre entorn i intentem veure algun aparell electrònic que no dugui quelcom programat....
Ja ho heu fet? Haureu vist com el vostre televisor, automòbil, telefon, rentadora, ascensor, microones, etc... m'atreviria a dir que la totalitat d'aparells electrònics duen un enginy programat en el seu interior. Vol dir que el món que els espera estarà envoltat d'enginys programats i per tant adquirir coneixements en l'art de la programació serà un punt diferenciador per a ells.
Abans d'endinsar-se en l'Scratch va ensenyar als nens a programar els robots de Lego MindStorms, però assegura que fer seguir una línia dibuixada en un paper no era res encisador per els nens, en canvi amb l'Scratch, els nens tenen plena llibertat per crear i fer el que vulguin sense limitació alguna.
Ens dona alguns consells per ensenyar als nens i nenes a programar:

  • No intenteu explicar Java o Flash a un nen de 8 anys.
  • Fer-los llegir no funciona. En una classe plena de nens, tens 2 minuts d'atenció, per tant cal centrar-se en l'aprenentatge per la descoberta.
  • Ells encara no tenen un nivell suficient de matemàtiques. Parlar-los dels graus d'un quadrat potser massa avançat per ells, per tant cal crear els projectes amb això al cap.
  • Escriure amb el teclat de l'ordinador és encara una fita elevada.
  • La diferencia de sexe no és com ens pensem, “Tot funciona be amb les nenes” diu el Nathan, “elles son més endreçades, es concentren millor, tenen millors coneixements matemàtics i segueixen millor les instruccions”. “Els nens ràpidament volen crear un joc semblant al que juguen a la Play i són més ambiciosos”.
  • Estiga't atent al que els interessa, ajuda'ls a fer el que ells vulguin, o no pararan atenció.
  • Ensenya'ls el bàsic i anima'ls a experimentar i a fer el que ells vulguin.

Els nens faran servir els seus nous coneixements per crear histories o jocs.

Acaba la seva intervenció convidant a l'audiència a involucrar-se com a voluntari en les escoles dels seus fills. Inclús si no saps que pots oferir, ves a l'escola i pregunta “Que necessiteu?” ajuda'ls a adquirir nou maquinari, ajuda als professors a adquirir nous coneixements, ells també tenen una necessitat d'aprenentatge en les noves tecnologies.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada